Amelie från Montmartre

 

Amelie från Montmartre är en underbar film. Den är väldigt lättsam och inte alls krånglig. Alla färger och komiska inslag blandat med delvis snabbspolade scener och ljuv musik gör denna film till en högklassig glädjespridare.


Ett speciellt drag som den här filmen har är att den börjar och slutar på stilmässigt samma sätt. Andra drag som genomgående finns i filmens olika scener är de inzoomade sekvenserna på Amelies ansikte då hon oftast kollar in i kameran med ett busigt och väldigt gulligt leende.


Ska jag vara ärlig så verkade filmen inte så speciellt attraktiv när jag fick höra om den, det kändes som ännu ett konstigt franskt hopplock, men efter att jag börjat se den så blev min uppfattning helt annars. Jag tycker att den här filmen hade en tilltalande hypnotisk verkan. Jag blev helt förtrollad. Barnet inom en väcks till liv och det känns nästan som att man ser en vuxen version av ett barnprogram eller en julkalender.

Jag gillade stilen och hela produktionen. Det är ingen film för den som söker monster, mysterier eller action. Men det är inte alltid man vill ha sådant heller. Ibland kan det vara skönt att se en helt okomplicerad film där man bara behöver skilja på karaktärerna. En film som får en att lyfta mungiporna. En ”dålig dag” eller ”grå söndag” film, då allt känns trist och värdelöst så kan den sätta lite färg på vardagen.


Det som gör att filmen blir intressant är att den är lite klurig på sitt egna sätt. Den skapar små fängslande frågor, lagom för att tittaren ska bli intresserad av att se. Det är fascinerande att se alla genialiska påhitt som Amelie ägnar sig åt. Man vet aldrig vad som hon ska hitta på för fyndigt i nästa scen. Jag älskade den ovetskapen och det hon gjorde.


Filmens story är enkel men ändå tillräcklig. En smart idé att hon ska hjälpa människor för på så sätt så tar det inte slut direkt. Det finns alltid någon att hjälpa. Att det hela kryddas med att hon hittar sitt livs kärlek gör att det inte blir sämre. Det lyfter filmen vidare till en helt ny nivå för nu övergår hennes hjälpande hand till en väg att få mannen hon vill ha.


Det här är en film som troligtvis överraskar och glädjer. En film som jag rekommenderar för den som vill se något annorlunda, något nytt.


Betyg: 3/5





/pp


Kommentarer
Postat av: sanna

bara 3/5, den är ju jättemysig:$

typiskt fransk också!

2010-11-14 @ 20:27:40
URL: http://sannahagerstrom.blogg.se/
Postat av: cindybui

aha oki najs ju :D

2010-11-14 @ 20:36:19
URL: http://ladybui.blogg.se/
Postat av: sannalitens.blogg.se

Svar: Okej :) Hur mår du idag då? :)

2010-11-14 @ 22:29:08
URL: http://sannalitens.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0